Onze dochter werd in juli geboren. Ruim vijftien weken na haar geboorte zaten we nog iedere zondagmiddag – en soms ook zondagochtend – met kraamvisite. In het begin is het nog hartstikke leuk natuurlijk, eindeloos beschuit met muisjes eten en kraamcadeaus in ontvangst nemen, maar op een gegeven moment ben je er wel klaar mee. Zeker toen een vriendin van mij een kraamfeest gaf voor de geboorte van haar zoontje vond ik dat wij misschien wel een verkeerde keuze hadden gemaakt. Zij was in één klap van alle visite af. Waar zou ik een volgende keer voor kiezen? Kraamfeest of kraamvisite?
De voordelen van kraamvisite
Kraamvisite heeft zeker een hoop voordelen. Zo kan je het bezoek spreiden en komt niet iedereen tegelijk. Ook krijg je wekenlang iedere keer weer cadeautjes, dat kan natuurlijk nooit vervelen! Daarnaast heb je voor iedereen de tijd. Je bevallingsverhaal kan je keer op keer uitgebreid vertellen, klagen over de slapeloze nachten of juist opscheppen over dat eerste lachje: iedereen hangt aan je lippen.
Er zijn ook nadelen
Kraamvisite heeft ook zeker nadelen. Iedere keer zit je met lichte stress of je wel genoeg lekkers in huis hebt, sommige kraamvisite blijft irritant lang plakken en het kan weken-, dan wel maandenlang duren voordat iedereen langs is geweest. In het begin vind je het nog heerlijk, maar na week vijftien ben je er over het algemeen echt wel klaar mee.
De voordelen van een kraamfeest
Als je geen kraamvisite wilt, dan kun je ook kiezen voor een kraamfeest! Het allergrootste voordeel is dat je dan in één klap van het grootste gedeelte van de kraamvisite af bent. Zo kun je na de geboorte van je kindje je focussen op je gezin en hoef je je niet druk te maken om of er nog wel genoeg beschuit in huis is voor de visite. Daarnaast kun je een heleboel werk uit handen geven voor het kraamfeest. Je schoonmoeder laat je cupcakes bakken, je broers zetten de partytent op, je zusje zet je in voor de ontvangst en het enige wat jij en je partner hoeven te doen is cadeautjes aannemen en pronken met je kleintje!
Een kraamfeest heeft ook nadelen
Een kraamfeest plan je meestal een aantal weken na de geboorte van je kleintje. Dat kan een nadeel zijn, omdat heel veel mensen zo nieuwsgierig zijn naar je baby dat zij toch – en soms ook nog onaangekondigd – langskomen om je baby te bekijken. Een beetje afhankelijk van het aantal mensen dat je uitnodigt voor het kraamfeest is het daarnaast ook nog eens moeilijk om voor iedereen tijd te maken tijdens een kraamfeest. Ook wensen doorgeven voor cadeaus is een kraamfeest wat moeilijker. Bij kraamvisite kun je na een paar weken nog wel eens wensen doorgeven – ‘We hebben nog niet zoveel rompertjes met lange mouwen in maat 68’ – maar bij een kraamfeest gaat dit minder makkelijk. Je wilt natuurlijk ook niet dat ál de gasten rompertjes met lange mouwen in maat 68 meenemen naar je kraamfeest.
Wat zou ik een volgende keer doen?
Mochten wij ooit een tweede kindje krijgen dan kies ik er – even van uit gaand dat alles goed mag gaan – voor om een kraamfeest te organiseren. Zo’n kraamfeest kost even heel veel energie om alles te regelen, maar de tijd die je daardoor overhoudt voor je babytje en je gezin is onbetaalbaar!
Hoe zijn jullie ervaringen met kraamvisite en kraamfeesten? Ik hoor het graag!