Hier op de redactie van eenkadovoor.nl durven we best van onszelf te zeggen dat we er goed in zijn: cadeaus geven. Geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten om cadeautjes te geven. Zo gaf Martine bijvoorbeeld een schrikkado aan haar zoontje toen hij voor zijn laatste prikje naar het consultatiebureau was geweest. Uiteraard worden ook gelegenheden als verjaardagen, zwangerschapsaankondigingen, bruiloften en de doop aangegrepen om cadeaus te geven. En alsof dat niet genoeg is, worden er ook nog eens cadeaus weggeven zonder aanleiding. Geven zijn we dus ontzettend goed in, maar wanneer we een cadeautje krijgen willen we nog wel eens het schaamrood op de kaken krijgen. ‘Dat had je echt niet hoeven doen!’ is een veelgehoorde kreet. Want hoe blij we ook zijn met een cadeautje, soms gunnen we het onszelf niet eens. Ik vroeg mij daarom af waar je nou eigenlijk gelukkiger van wordt, geven of krijgen.

Geven maakt gelukkig

Dat geven gelukkig maakt mag duidelijk zijn. De voorpret van het uitzoeken van het cadeautje, de zorg die je besteedt aan het inpakken en dan nog eens het gelukkige gezicht van degene die je verrast met een cadeautje. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is een oude uitspraak maar ook vandaag de dag nog erg actueel. Want een cadeautje geven wordt vaak beloond door degene die krijgt. Niet eens zozeer met andere cadeaus (al kan dat natuurlijk wel), maar wel altijd met een glimlach en een woord van dank. Dus eigenlijk krijg je enorm veel terug voor wat je geeft.

hartjes

Ontvangen kun je leren

Heb je wel eens een cadeautje gekregen waarna je dacht: ‘Nu ik dit mooie cadeau van deze persoon heb gekregen moet ik hem wel iets bijzonders teruggeven?’ Het schijnt dat krijgen je een gevoel geeft dat je iets terug moet doen wat een gelijke waarde vertegenwoordigt. Bedenk je echter goed dat de gever in kwestie die bedoeling vaak helemaal niet heeft met het geven van een cadeau. De gever wil je iets geven omdat hij/zij je waardeert, niet omdat hij/zij er iets voor terug verwacht. Als je dat besef hebt wordt het makkelijker om met open armen cadeaus te ontvangen. Dit is iets dat je goed kunt leren!

Krijgen maakt dat je je gewaardeerd voelt

Op de vraag die ik mezelf eerder stelde of je nou van geven of krijgen gelukkiger wordt, kan ik niet een eenduidig antwoord geven. Zelf vind ik het heerlijk om cadeaus te geven. Het geeft mij het gevoel dat ik mag delen in mijn eigen geluk. Daar tegenover staat dat als ik bijvoorbeeld een  verjaardagscadeau krijg, ik mij gewaardeerd en geliefd voel door de persoon in kwestie. Ook dat is heel wat waard. Ik denk daarom dat zowel geven als krijgen erg gelukkig kan maken, maar dat je het wel moet combineren.

Leave your vote