Overal ter wereld wordt oud en nieuw gevierd. Toch doen ze het in andere landen anders dan in Nederland. In dit blog geen cadeautips, maar allemaal leuke feitjes over dit leuke feest! Let’s fly around the world!

Happy new year!

In New York wordt “new years eve” als sinds 1907 gevierd met de “dropping ball” op Time Square. Elk jaar komen er meer dan één miljoen op dit heuse festijn af. Bekijk hier een filmpje en je snapt waarom “dropping ball” zo razend populair is!

Bonne année!

In tegenstelling tot Kerstmis vieren de Fransen oud en nieuw met vrienden. Vaak gaan de Fransen naar een restaurant om met elkaar deel te nemen aan een reveillon; een tiengangen diner met muziek en dans. Dit gaat meestal door tot in vroege ochtend uurtjes!

Feliz año nuevo!

In Spanje is het gebruikelijk om tot middernacht thuis te blijven met je familie. Daarna gaan de meeste mensen de straat op om het nieuwe jaar gezamenlijk, en onder het genot van Spaanse likeuren, in te luiden!

Boldog új évet!

De Hongaren vieren het nieuwe jaar (Silvester avond) met veel champagne en trots voor hun land. het is namelijk gebruikelijk om klokslag 00.00 uur met z’n allen het volkslied te zingen. Daarna drinken jong en oud champagne en gaan ze straat op om iedereen een gezond nieuwjaar toe te wensen. Ook is het dan gebruikelijk om iedereen die je tegenkomt te zoenen.

新年快樂!

“Nummer 39 met rijst!” zou Gordon tegen een Chinees zeggen. In China denken ze tijdens oud en nieuw helemaal niet aan eten, maar aan het nieuwe jaar dat voor ze staat. Het is gebruikelijk om schulden af te betalen en nieuwe kleren te kopen. Voor vuurwerk wordt ook veel uitgeven, want hoe mooier het is, hoe gelukkiger het jaar wordt in geluid!

Gelukkig nieuwjaar!

Nederland staat wereldwijd bekend om één van de gezelligste, maar koudste nieuwjaarstradities; de nieuwjaarsduik! Elk jaar rennen duizenden Nederlands op 1 januari  het koude water van de zee in om het nieuwe jaar te vieren! Leuk, maar erg koud als je het ons vraagt!

Het team van eenkadovoor wenst iedereen een heel gelukkig nieuw jaar toe!

Leave your vote