Ze staan alweer een tijdje op onze website, de vriendenboeken van Vriendenboeken.nl! Het klinkt erg leuk, zo’n vriendenboek, maar wat is het nu eigenlijk? We mochten van Vriendenboeken.nl een vriendenboek maken, om er zelf achter te komen!

Wat is het precies?

Ken je ze nog van vroeger; die vriendenboekjes? Ik wel hoor, toen was het al leuk om er in te schrijven en te kijken en nu is het helemaal leuk om er in terug te kijken! Maar als je ouder bent, dan is het ook heel leuk om een vriendenboek kado te krijgen. Als je gaat trouwen, bij een jubileum of bij een afscheid. Maar dan wel een vriendenboek dat makkelijk online en snel door meerdere mensen tegelijkertijd ingevuld kan worden, dat moet Marjon van Vriendenboeken.nl gehad hebben! Want vroeger op school had je nooit zoveel haast bij het in laten vullen van het vriendenboek; maar nu is er vaak een datum waarop je het af wilt hebben; de datum dat je het kado wilt geven!

Samen maken

Samen iemand verrassen met een vriendenboek; dat is de kracht van het kado geven van dit leuke kado! Maar ook gelijk de uitdaging, want hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn ‘blaadje’ op tijd inlevert! Vroeger werden vriendenboeken ook vaak zelf gemaakt; in een multomap waar iedereen een eigen A4’tje in kon doen. Niet handig, want vaak kreukelde het blaadje voordat het ingeleverd werd.  En nog vaker werd het gewoon vergeten om in te leveren! Maar daar is Vriendenboeken.nl de oplossing voor! Je maakt namelijk digitaal een vriendenboek, waarbij alle deelnemers zijn/ haar eigen blaadje in kunnen vullen!

 

Voor welke gelegenheid?

Wij  mochten van Marjon een vriendenboek maken en om eerlijk te zijn moesten we wel even nadenken voor wie of waarom. Want we hebben geen bruiloften of iets dergelijks op de planning staan. Maar het is duidelijk dat Marjon verstand van zaken heeft; zij opperde dat het misschien wel leuk zou zijn om een vriendenboek van alle (oud) collega’s te maken. En daar heeft ze gelijk in; wat een leuk idee! Toevallig was het eerder die week ter sprake gekomen dat Martine haar 10 jarig jubileum heeft dit jaar, dus we besluiten het vriendenboek, als verrassing, voor haar te maken!

Overigens zijn er meer dan genoeg redenen om iemand met een vriendenboek te verrassen; wat dacht je van deze:.

 • Huwelijk
 • 25 jaar getrouwd
 • Afscheid groep 8
 • Geboorteboek
 • Eindexamen
 • Sweet Sixteen
 • Afscheid van collega
 • Collega die met pensioen gaat

Aan de slag!

Het maken van het vriendenboek werkt echt heel eenvoudig!

 1. Wil je aan de slag? Maak eerst een account, dat spreekt natuurlijk voor zich!
 2. Start online een vriendenboek, kies formaat, thema en achtergrond ontwerp. Je hebt veel verschillende thema’s, voor iedereen wat wils! Wij kiezen voor een neutraal thema.
 3. Stel de vriendenpagina samen & nodig digitaal je vrienden uit. Dat klinkt makkelijk, maar het verzinnen van de vragen is nog best lastig! Gelukkig kun je uit standaard vragen kiezen en je kunt de vragen later eventueel nog wijzigen. 🙂
 4. Maak de omslag, het voorwoord en voeg sfeerbladen, fotopagina’s & jaaroverzichten toe. Dit kan eventueel later ook, maar voor het overzicht is het beter om het gelijk te kiezen.
 5. Bekijk het resultaat en bestel. Klinkt makkelijk; maar natuurlijk moet dan wel iedereen het ingevuld hebben. Of eigenlijk niet eens iedereen, want je kunt mensen die het niet invullen ook verwijderen. Maar wel iedereen die jij in het boek wilt hebben 🙂

In de praktijk

De stappen zijn duidelijk en allereerst maak ik samen met een collega de vragen. Best lastig! Daarna ga ik op zoek naar de mailadressen van de (ex) collega’s. Zelf ken ik niet iedereen, maar via Facebook kun je een hoop achterhalen! Als de mailtjes zijn verstuurd, dan hebben wij even de tijd om naar de algemene zaken te kijken. Zoals de sfeerbladen en het voorwoord. Je kunt kiezen uit verschillende sfeerbladen en jaaroverzichten. Wij hebben gekozen voor het jaaroverzicht van 1978; het geboortejaar van Martine. Gewoon, omdat het grappig is. Je kunt ook foto bladen toevoegen en wij voegen bijvoorbeeld een fotoblad met foto’s van een beurs toe. Leuk om te zien!

Natuurlijk is niet iedereen even snel met het invullen van de pagina’s, dat is vast wel herkenbaar. Daarom sturen wij na 2 weken een reminder; gewoon via het systeem. Heel makkelijk! We krijgen nog een nieuwe collega erbij en zij moet natuurlijk ook in het boek komen. Geen probleem, want je kunt heel eenvoudig mensen toevoegen of juist verwijderen.

Iedereen kan zelf zijn vragen invullen en foto’s toevoegen, leuk! Maar als maker van het boek hou je de controle en kun je antwoorden eventueel nog aanpassen (als je bijvoorbeeld een grote spelfout ziet) of foto’s toevoegen/ aanpassen. Dat is ook handig, want als iedereen dezelfde foto toegevoegd dan staat dat niet zo leuk in het boek.

Laatste controle

Als iedereen eindelijk zijn gedeelte heeft ingevuld, dan kan het boek besteld worden! Tussendoor kun je een preview downloaden; en dat moet je ook echt doen! Zo zie je namelijk het eindresultaat, al is het nog niet maximale kwaliteit. Maar zo zie je wel makkelijk welke foto’s niet goed uitkomen of wat er juist ontbreken.

Maar Vriendenboeken.nl let hier ook op, heel fijn! Zo waren wij vergeten om een foto op de voorkant van het boek te zetten en na het bestellen krijgen wij een mailtje hierover. Over dit de bedoeling was of dat wij het misschien vergeten waren. Heel fijn, want we waren het inderdaad vergeten!

Het resultaat

We hebben het boek op dinsdag besteld en vrijdags werd het al geleverd, supersnel! Op de website staat namelijk binnen een week, ik had het dus nog niet verwacht. En het resultaat; supermooi! Maar hier laten we Martine, die het boek van ons als kado krijgt, graag zelf alles over vertellen! Lees hier over het resultaat!

Leave your vote