De meeste cadeau’s zijn enorm leuk om te krijgen. Een verrassing, een origineel cadeau of een verjaardagscadeau: de meeste mensen weten precies wat ze aan je moeten geven. Maar wat doe je precies als je het cadeau écht niet leuk vindt? Ik bespreek vandaag vier opties met je. Wat je uiteindelijk kiest, dat laat ik aan jou over!

Je doet alsof je het cadeau helemaal te gek vindt

Veel mensen doen dit, terwijl ik er persoonlijk de grootste moeite mee heb: doen alsof je iets helemaal te gek vindt, terwijl je het eigenlijk haat. Je moet hiervoor een best goede leugenaar zijn, want je moet doen alsof je het leuk vindt, inclusief lach en eerste reactie. Je reactie is dan ‘wauw, dat kan ik echt goed gebruiken!’ of ‘super leuk!’. Je zegt dit met een lach op je gezicht, terwijl je diep in je gedachten het cadeau al weg staat te gooien of in staat te pakken voor het volgende slachtoffer. Voordeel: je beledigt er niemand mee. Nadeel: je bent eigenlijk gewoon een leugenaar.

Je doet alsof je het cadeau een béétje leuk vindt

Dit kan ik zelf nog wel opbrengen: doen alsof ik het een beetje leuk vind. Dat wil zeggen: je bent niet overdreven blij, maar je kunt wel doen alsof je het cadeau kunt gebruiken én er kan een neppe lach vanaf. Het voordeel hiervan: je beledigt iemand niet, maar geeft wel een subtiele hint dat het niet helemaal jouw ding is. Het nadeel hiervan: sommige mensen kunnen aanvoelen dat je het niet zo top vindt en zullen zich dat persoonlijk aantrekken.

Je zegt dat het leuk is, maar niet voor jou

Hier ben ik schuldig aan, maar dat is wel zo eerlijk voor de gever: je vertelt dat het cadeau mooi is, maar dat het niet echt bij je past. Toen ik voor mijn afstuderen een zilveren ketting met hanger kreeg, heb ik eerlijk gezegd dat ik het prachtig vond, maar niet voor mij. Voordeel: de gever is blij dat je eerlijk bent, want hij/zij kan dan iets anders uitzoeken waar je wél heel blij mee bent. Mogelijk nadeel: de gever waardeert je eerlijkheid niet.

Je kraakt het af

Heel eerlijk, ook dit heb ik wel eens gedaan. Alleen bij mensen waarvan ik wist dat het kon én op eigen risico! Ik ben een goudeerlijk persoon, zeker met cadeau’s. Als ik iets echt niet mooi vind, zeg ik het liever. De gever kent jouw smaak beter voor volgende cadeau’s én jij hebt uiteindelijk een cadeau waar je heel blij mee bent. Groot, riskant nadeel: je komt over als ondankbaar en de gever kan behoorlijk kwaad worden. Ik doe dit dus écht alleen bij mijn ouders- die weten hoe ik in elkaar steek 😉 Ik heb ze deze sieraden stiekem ingefluisterd.

Welke manier kies jij als je je cadeau echt niet mooi vindt?

Image Credits: Pexels.

Leave your vote