De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft vrijdag 8 november op de vooravond van het Spellenspektakel in Utrecht de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2019 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in twee categorieën: ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’.

Het beste familiespel

De winnaar van het beste familiespel van 2019 is…. “– Welcome to…” Welcome to… is een spel voor 1 – 100 spelers vanaf 10 jaar, waarbij de spelers elk hun eigen jaren 50 woonwijk aanleggen. Het spel is ontworpen door Benoit Turpin en wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games.
De jury oordeelt over Welcome to…: “Een vlot bouwspel. Je speelt allemaal tegelijkertijd en daardoor beleef je zelfs met een grote groep nog plezier. Ook in een solo-variant is voorzien. Er zijn veel verschillende manieren om punten te scoren, maar toch worden de keuzes steeds lastiger naarmate je scoreblad voller raakt. Dankzij de bonusvoorwaarden blijft dit mooi geïllustreerde spel fris.”

Het beste expertspel

Het beste expertspel van 2019 is Rovers van de Noordzee. Rovers van de Noordzee is een spel voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers vikingbemanningen samenstellen en op rooftocht gaan. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en wordt uitgegeven door White Goblin Games.
De jury oordeelt over Rovers van de Noordzee: “Een soepel spelend strategisch spel, met een innovatief actiemechanisme. Veel keuzemogelijkheden, en toch verlopen de beurten lekker snel. Timing is een belangrijk onderdeel om de andere Vikingen in te perken. De variatie in bemanningsleden en de schitterende tekeningen nodigen uit voor vele plundertochten.”

Andere genomineerden

De andere genomineerden in de categorie ‘Het beste familiespel’waren Clever en De Kwakzalvers van Kakelenburg (beide uitgegeven door 999 Games). De overige genomineerden voor de categorie ‘Het beste expertspel’waren Gentes (uitgever: Game Brewer) en Wingspan (uitgever: 999 Games).

Over de Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit negen onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De jury beoordeelt de spellen met name op kwaliteit, speelplezier en originaliteit. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Over het Spellenspektakel

Het Spellenspektakel is de grootste spellenbeurs van de Benelux en vindt op 9 en 10 november plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse evenement worden de nieuwste spellen gepresenteerd, geven profs speltips en nemen spelletjesliefhebbers het tegen elkaar op tijdens een toernooi. Kinderen kunnen spelen op het Kinderplein, terwijl hun ouders een uniek tweedehands bordspel op de kop tikken. Het Spellenspektakel is een waar spelletjeswalhalla voor jong en oud.

Leave your vote