In Nederland is het volkomen normaal: er wordt een baby geboren en de kraamvisite krijgt beschuit met muisjes. Waar komt deze traditie toch vandaan en kennen ze dit in andere landen ook?

Beschuit met muisjes

Een typische Nederlandse traditie is toch echt beschuit met muisjes. Roze muisjes voor een meisje en blauwe muisjes voor een jongen. Al vanaf de Middeleeuwen wordt er getrakteerd na een geboorte. Moeder en kind konden makkelijk overlijden in het kraambed, daarom werd een goed verlopen geboorte groots gevierd. Meestal net suikerbollen of brood met suiker.
In België, en ook delen van Noord-Brabant, krijgt de visite suikerbonen voorgeschoteld.

Beschuit met muisjes is afkomstig uit de Zaanstreek waar Cornelis de Ruijter in 1860 een bakkerszaak opende.

Voor de rijken

Beschuit werd vroeger gezien als een lekkernij voor feestelijke gelegenheden bij de rijken. Een besuikerd beschuit was dan ook de ultieme manier om een geboorte te vieren. ‘Gewone’ mensen aten witbrood met suiker.
Anijsmuisjes: Een andere traditie was het doorgeven van een kraamflesje aan kinderen die langs kwamen. In het flesje zaten anijsmuisjes die de kinderen eruit moesten peuteren. Dit stond symbool voor de geboorte.

De muisjes

De muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes met suiker, ook in de Middeleeuwen moesten de nieuwe moeders anijs eten. Dit zou goed zijn voor de melkproductie en het herstel van de baarmoeder. Over de naam bestaat enige verdeeldheid; de eerste theorie is de gelijkenis van een muisje zodra het anijszaadje gedoopt werd in suiker – ze kregen een staartje. De tweede heeft te maken met de vlugge voortplanting van echte muizen.

Geboortetaart

Tegenwoordig zijn er trouwens wel steeds meer modernere varianten op beschuit met muisjes, zoals cupcakes en plakjes cake met muisjes. Als kinderen trakteren op school of het kinderdagverblijf wordt er vaak gekozen voor een kleine variant, zoals kleine koekjes besmeert met boter en muisjes of een lange vinger of een soepstengel die in muisjes is gedoopt.
Of wat dacht je van zo’n heerlijke geboortetaart voor als er een jongen of meisje is geboren? Je bestelt hem heel eenvoudig online en kunt hem gewoon thuis laten bezorogen. Bij jezelf of om als cadeau te geven. Een geboortetaart in plaats van een geboortekaart!

Leave your vote