Pakweg vijftien jaar geleden had nooit iemand gedacht dat de zeer Amerikaanse babyshowers ook in Nederland met grote regelmaat gevierd zouden worden. Het overdreven Amerikaanse past simpelweg niet zo bij Nederlanders. Niks bleek minder waar en de baby shower is eigenlijk al niet meer weg te denken bij de zwangerschap van de Nederlandse vrouw. Ook Amerikaans is de bridal shower, een bijzonder feestje voor de bruid in spé. Dit feestje moet je vooral niet verwarren met een vrijgezellenfeest, maar is een feestje op zich. Zou zo’n bridal shower ook in Nederland de standaard kunnen worden?

Verschil tussen vrijgezellenfeest en bridal shower

Waar het bij een vrijgezellenfeestje met name gaat om de activiteiten – workshops, uit eten gaan en ’s avonds de alcohol rijkelijk laten vloeien -, is een bridal shower een stuk ingetogener. Alhoewel, ingetogen is bij de Amerikaanse bridal showers niet het goede woord. Minder losbandig, dat dekt waarschijnlijk beter de lading. Bij een bridal shower wordt de bruid in spé verrast met heel veel eten – met name zelfgebakken door de gasten en organisatoren – en met heel veel cadeaus. Cadeaus variëren van spullen voor de uitzet tot spannende lingerie, dit hangt af van de bruid in kwestie en natuurlijk ook van de gasten.

Adviezen voor de getrouwde vrouw

Naast de cadeaus krijgt de bruid nog iets wat voor haar huwelijk misschien wel veel belangrijker is: advies van de vrouwen die al getrouwd zijn. En ook dat kan behoorlijk variëren van praktische tips over ‘Hoe zorg je ervoor dat je man jullie trouwdatum niet vergeet’ en grootmoeders huishoudtips tot tips voor hoe je het spannend houdt tussen de lakens. Niet echt iets wat je van je (schoon)moeder wil weten!

Thema’s voor de bridal shower

Een bridal shower is natuurlijk geen echte bridal shower wanneer er niet een thema aan het feestje wordt gegeven. Gaat de huwelijksreis van het pasgetrouwde koppel naar Frankrijk dan kun je denken aan een Frans thema met de lekkerste Franse hapjes en wijnen. Maar een high tea thema is natuurlijk ook altijd goed.

Bridal showers in Nederland?

Bridal showers worden in Nederland nog niet veel gevierd, maar winnen langzaamaan ook aan terrein. Voor bruidjes in spé die niet houden van de hele avond alcohol naar binnen werken is de bridal shower dé ideale verrassing. Maar of de bridal showers de nieuwe standaard gaat worden? Daarvoor lijkt het mij toch veel te Amerikaans.

Leave your vote