‘En denk erom he? Niet alleen maar over Bente praten!’ Ik sta op het punt om te vertrekken naar een verjaardagsfeestje, mijn eerste verjaardagsfeestje als moeder. De eerste sinds Bente vijf weken geleden is geboren. In de tussentijd ben ik nog niet veel het huis uit geweest, hooguit even voor een boodschap en voor een cadeautje voor de jarige in kwestie. Stiekem ben ik wel een beetje zenuwachtig voor het feestje. Het is voor het eerst dat ik langer dan een uur zonder Bente wegga en dat is toch even wennen.

Moeders die nergens anders over praten

Dat mijn man mij waarschuwt dat ik niet alleen maar over Bente mag praten is niet voor niets natuurlijk. Toen ik zelf nog geen kinderen had vond ik het verschrikkelijk irritant wanneer vriendinnen die moeder waren geworden ineens nergens anders meer over konden praten. Nu ik zelf moeder ben geworden ben ik natuurlijk geen haar beter. Van mij mag iedereen horen wat we de afgelopen weken met haar beleefd hebben, wat voor kraamcadeautjes we hebben gekregen en hoe geweldig Bente is. Ik zal me dus moeten inhouden.

‘Hoe is het met Bente?’

De overige gasten op het feestje maken het me niet makkelijk. De ene na de andere vraagt me hoe het gaat met Bente. Ik vertel, uiteraard, in geuren en kleuren over de bevalling en de eerste weken met z’n drieën. Toch lukt het me goed om ook over andere zaken te praten. Misschien komt dat ook wel omdat ik de enige jonge moeder ben op deze verjaardag? Ik trap daarom niet in de valkuil om naar andermans kinderen te vragen en vervolgens het toch weer over mijn eigen kind te hebben.

Vakantieverhalen

Al met al is het een enorm gezellige verjaardag. We praten over vakanties naar Vietnam, Duitsland en Italië, het werk waar iedereen net weer mee begonnen is en de cadeaus die de jarige gekregen heeft. Aan het einde van de avond, wanneer de jarige mij bij de deur uitzwaait, vraag ik haar of ik toch niet teveel over Bente heb gepraat. Zij weet van mijn vroegere frustraties als het op verjaardagen alleen maar over kinderen ging en ik weet van haar dat zij er precies hetzelfde over denkt. Haar antwoord stelt mij gerust. ‘Nee joh, ben je gek? Je hebt het prima gedaan!’

Leave your vote