We leven in een land dat heel duidelijke seizoenen kent. Van een redelijk koude winter gaan we door naar een groene, frisse lente en een steeds zonnigere en warmere zomer, gevolgd door de herfst. Alhoewel het echt niet nodig is om hier steeds je woning helemaal op aan te passen, kan het wel zo zijn dat je er behoefte aan hebt om de seizoenen een beetje terug te laten komen in je interieur. De juiste accessoires kunnen hierbij helpen, en zijn een makkelijke manier om de sfeer in huis een paar keer per jaar te veranderen.

Je huis is ieder seizoen een beetje anders

Ook al doe je het niet eens bewust, toch verandert je huis ieder seizoen een klein beetje met de weersomstandigheden mee. In de winter zetten we de verwarming of de haard aan, wat voor een bepaalde sfeer in huis zorgt. Ook maken we meer gebruik van verlichting en kaarsjes, omdat het nu eenmaal een groot deel van de dag donker is buiten. Bovendien ziet bij bijna iedereen het interieur er in december anders uit dan normaal, als onze versiering voor de feestdagen uit de kast wordt getrokken.

In de lente verandert dit. De dagen worden weer wat langer, lampen zijn minder vaak nodig. Buiten begint de natuur weer groen te worden, en daar genieten we binnen ook van. Misschien haal je wel wat frisse plantjes in huis, of sla je flink aan het opruimen en schoonmaken als de lente is aangebroken.

In de zomer is onze woning op zijn lichtst, tenzij we de zon tegenhouden. En dat doen we, nu hij de laatste jaren zoveel schijnt, steeds vaker, om te voorkomen dat het te warm wordt. Dit is het seizoen waarin we minder tijd thuis doorbrengen, en juist vaker buiten zijn.

In de herfst tenslotte, zien we de dagen weer korter en donkerder worden. De natuur verandert van kleur, en binnen zoeken we langzaam maar zeker de warmte weer op.

Verander jij iets aan je kamer?

Naast de veranderingen die min of meer vanzelf plaatsvinden, kun je ook op een wat bewustere manier je kamer aanpassen aan de seizoenen. In de herfst en winter is het bijvoorbeeld leuk om mooie plaids over de banken te leggen. Deze geven een extra warme uitstraling, en zorgen er bovendien voor dat je het nooit koud hoeft te hebben. Lekker met een dekentje op de bank, heel knus!

Ook je geurkaarsen kun je bijvoorbeeld aanpassen aan het seizoen. Kies in de lente voor wat meer frisse, bloemige geuren, terwijl je in de herfst en winter voor wat meer warme, kruidige kaarsen kunt gaan. De verschillen in je interieur hoeven niet groot te zijn, ook met wat kleine aanpassingen is je kamer steeds weer klaar voor een nieuw seizoen.

Leave your vote