Vroeger wisten kinderen niet beter: op een kinderfeestje speelde je spelletjes als koekhappen, blik gooien, ezeltje prik en stelt lopen. Aan het einde van de middag ging je weer naar huis en als je geluk had kreeg je nog een snoepje mee. Tegenwoordig is het aanbod veel groter. Was in mijn jeugd zwemmen helemaal ‘in’, nu gaan kinderen met hun verjaardagsfeestje naar een pretpark, de bioscoop of een groot speelparadijs. Wil je als ouders dit jaar tijdens het kinderfeestje weer eens echt origineel zijn? Organiseer dan Oer-Hollandse spelletjes, gewoon lekker thuis of buiten in de natuur.

Leuke oer-Hollandse spelletjes voor een kinderfeestje

De meest bekende Oer-Hollandse spellen heb je vast weleens gespeeld. Ben je op zoek naar inspiratie voor een kinderfeestje? Hier zijn de meest bekende spelletjes nog even op een rijtje:

Oer-Hollands spel #1: Koekhappen

Hang een aantal flinke koeken – liefst echte klassiekers als ontbijtkoek – aan draadjes aan een waslijn. Zonder hun handen te gebruiken moeten de kinderen nu geblindoekt hun best doen om een koek te vinden én op te eten.

Oer-Hollands spel #2: Sjoelen

Duik de zolder op bij opa en oma, op zoek naar een oude sjoelbak. Dit eenvoudige spel waarbij houten schijven in de juiste poortjes moeten worden geschoven is perfect voor een kinderfeestje met oer-Hollandse spelletjes.

Oer-Hollands spel #3: Zaklopen

Wie het snelst aan de overkant is door met de benen in een zak over het gras of zand te ‘lopen’ heeft gewonnen. Vroeger werden hiervoor oude jute zakken gebruikt, maar de gekleurde zakloop zakken zien er veel feestelijker uit!

Oer-Hollands spel #4: Ezeltje prik

Bij Ezeltje prik is één deelnemer geblinddoekt. Met aanwijzingen van de andere kinderen moet het geblinddoekte kind zorgen dat de ezel een staart krijgt. Dit spel is gemakkelijk voor te bereiden. Print een ezel en hang het papier op. De staart print je apart en knip je uit, zodat deze met een punaise of dubbelzijdig tape op de ezel kan worden geplakt. Maar of de kinderen de staart ook op de juiste plek kunnen prikken…

Oer-Hollands spel #5: Eierlopen

Dit spel vond ik vroeger tijdens zenuwslopend! Met een ei op een lepel als snelste een bepaald parcours lopen, zonder het ei kapot te laten vallen. Spannend! Geen zin in troep? Met een plastic ei of een klein balletje kunnen de kinderen eierlopen zonder dat je daarna hoeft te dweilen.

Oer-Hollands spel #6: Blikgooien

Hoe hoger de toren bij blikgooien, hoe leuker! Verzamel voor het kinderfeestje oude blikken en geef ze een vrolijke kleur, of koop het Blikgooien Werpspel.  Met een balletje of een klein zakje gevuld met zand of rijst kunnen de kinderen mikken op de blikken om zoveel mogelijk om te gooien.

Oer-Hollands spel #7: Spijkerpoepen

Verdeel de kinderen over 2 of meer teams en bind een touwtje aan hun broek met daaraan een spijker. Nu moeten ze deze spijker – zonder hun handen te gebruiken – in een lege fles laten zakken. Het team dat als eerste alle spijkers in een fles ‘gepoept’ heeft, heeft gewonnen.

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je vast nog veel meer oer-Hollandse ‘spelletjes van vroeger’ bedenken. Welk oer-Hollandse spel speelde jij vroeger het liefst?

Leave your vote