De afgelopen jaren hebben wij al regelmatig geschreven over Moz-art en de mooie foto mozaieken die ze maken! Maar eigenlijk hebben we er nog nooit zelf een gemaakt, erg he? Maar daar komt nu verandering in; wij gaan onze eigen fotomozaiek maken!

De gelegenheid

Leuk natuurlijk, een foto mozaiek; maar voor welke gelegenheid ga je hem maken? Het is namelijk een bijzonder project, waar je ook wel even mee bezig bent maar waar je jaren plezier van hebt. Een mooie gelegenheid voor een foto mozaiek is de 50ste verjaardag van je moeder, de 80ste verjaardag van jouw opa, voor die lieve vriendin waar je al 10 jaar bevriend mee bent of voor de vrienden die eindelijk gaan trouwen. Bekijk hier nog wat goede redenen om een foto mozaiek te maken.

Alleen of met zn allen

In sommige gevallen kun je de foto mozaiek alleen maken en in andere gevallen is het juist leuk om het samen met een groep te doen. Je kunt namelijk mensen uitnodigen om ook hun foto’s up te loaden en die foto’s ook in jouw mozaiek verwerken. Handig voor die verjaardag van jouw opa, waarbij je samen met heel de familie een foto mozaiek kado wilt geven!

Onze  mozaiek

Als eerste bepalen wij voor welke gelegenheid wij een foto mozaiek gaan maken! Wij zijn al jaren echt Disneyland Parijs fans en gaan hier iedere jaar dan ook naar toe. Ik besluit mijn zoontjes te verrassen met een foto mozoaiek hiervan; met Mickey Mouse als hoofdfoto en daarin allemaal foto’tjes van onze reizen naar Disneyland. Sommige reizen hebben we met familie en vrienden gemaakt; dus ik wil hen ook vragen om de foto’s te uploaden. Ik ben zo benieuwd naar het resultaat!

Aan de slag; fotomozaiek maken!

Voordat je echt aan de slag gaat, moet je de hoofdfoto uitkiezen. Ook is het handig als je al wat foto’s hebt uitgezocht die je in de mozaiek wilt verwerken.  Zoals je op de website van Moz-art ziet, bestaat het maken van jouw kunstwerken eigenlijk maar uit 3 stappen. En het kiezen van de hoofdfoto is dus de eerste stap!

Tip: zorg voor een foto met één duidelijk onderwerp en niet al te veel details.

Materiaal en formaat

Als je de hoofdfoto geupload hebt, dan kun je het materiaal en formaat kiezen. Het materiaal is belangrijk voor de uitstraling; zo is een canvas traditioneel en krijg je met aluminium een stoere, strakke uitstraling. Je kunt ook kiezen voor plexiglas of hout; dat is pas echt hip!
Let op: als je kiest voor ‘zij-kanten onbedrukt laten’ dan krijg je witte randen bij jouw canvas. Dit is mooi als je jouw canvas op een witte muur wilt hangen.

In deze stap kies je ook het formaat van jouw foto-mozaiek. Nadat je deze keuzes hebt ingesteld, kun je verder met de volgende stap.

Tip: Hoe groter de maat des te beter het resultaat wordt.  Omdat er dan meer kleine vakje in zitten waarmee de foto opgebouwd kan worden.

Nodig deelnemers uit!

De volgende stap is het uitnodigen van de deelnemers. Ja, je kunt ook alleen zelf foto’s uploaden, maar het is toch wel erg leuk om ook de foto’s van anderen erbij te hebben, toch?! Pas de standaard tekst waar nodig aan, vul de mailadressen in iedereen krijgt een uitnodiging!

Uploaden maar

Daarna kun je beginnen met met het uploaden van foto’s! Het is handig als je in een eerder stadium al wat foto’s verzameld hebt en in 1 map hebt gezet. Je kunt max. 400 foto’s per keer uploaden, veel he? Maar ja, in een foto mozaiek gaan zeker 3000 foto’s, het is maar goed dat dat niet stuk voor stuk moet. Let wel op; tijdens het uploaden moet je op de pagina blijven. Anders moet je weer overnieuw beginnen

Het uploaden voor overige deelnemers gaat ongeveer hetzelfde; zij krijgen een email met een link, waarna zij de foto’s op dezelfde manier kunnen uploaden. Heel eenvoudig!

Passend maken

In de foto mozaiek worden alleen liggende foto’s gebruikt; staande foto’s moeten daarom passend gemaakt worden. Dit gaat heel simpel via het systeem van Moz-Art, zoals je kunt zien in het scherm hieronder. Je ziet ook de foto’s van de overige deelnemers; die moet je namelijk ook bijsnijden. Foto’s die je toch niet wilt gebruiken, kun je overigens ook nog verwijderen, dat is wel zo handig.

De foto mozaiek maken

Als alle foto’s passend zijn, dan kun je de foto mozaiek maken! Beste tips wat je hier moet kiezen.

Tip: Het liefst wil je de kleine foto’s zo groot mogelijk.  Je zou kunnen beginnen met de grootste maat, als de hoofdfoto dan niet scherp is, zou je voor een stapje kleiner kunnen kiezen.

mozaiek-maken

 

Afwachten!

En daarna kun je niets anders doen als afwachten! Moz-art.nl gaat nu jouw mozaiek controleren en daarna maken. In mijn geval was het maar goed dat ze het nog even hebben gecontroleerd, want als tip hadden ze dat ik wat grotere afbeeldingen kon gebruiken. Kijk, dat soort tips zijn handig.

Als het goed is, wordt mijn foto mozaiek vrijdag geleverd! Bekijk snel het resultaat van de foto mozaiek!

Leave your vote