Er zijn een paar dingen in het leven waar ik een gruwelijke hekel aan had, maar waar ik (thank god) iets beter in ben geworden. Een voorbeeld is het overleven van een verjaardag van een vage bekende. Het is een beetje hetzelfde als het overleven van een bijeenkomst waar veel mensen zijn, maar waar je (bijna) niemand kent. Laat ik daar toevallig, mede dankzij mijn werk, een soort expert in geworden zijn.

Ongemakkelijk!

Een nieuwe vriendin is jarig en natuurlijk ben jij ook haar verjaardag uitgenodigd. Je hebt een cadeau voor vriendin; op naar het feest! Maar als je niet heel sociaal bent aangelegd, is het al helemaal moeilijk om jezelf in een kamer vol mensen te storten die met elkaar in gesprek zijn. Je hebt een lekkere damesgeur van Lancome voor haar meegenomen en zelf je mooiste nieuwe pumps  aangetrokken, maar je bent niet zo op je gemak. Iedereen lijkt elkaar te kennen en het gezellig te hebben en jij kent eigenlijk niemand behalve de jarige. De jarige is heel druk met de bitterballen en het inschenken van de drankjes, dus hij/zij heeft niet alle aandacht voor jou. Ik heb deze situatie nu al talloze keren meegemaakt, al dan niet op een verjaardag. Afgelopen maandag ook weer: ik kom binnen in een zaal, het voelt alsof écht iedereen naar je kijkt en je hebt géén idee waar je moet gaan zitten. Ik help je!

De survival begint…

Probeer jezelf niet in het groepje te dringen dat het iets te gezellig heeft met elkaar. Op een verjaardag heb je altijd ‘last’ van groepjesvorming. Sommige families hebben daar last van, maar vriendengroepen ook zeker. Probeer jezelf niet te mengen in een groep van mensen die bij elkaar zitten en elkaar al lang kennen. De kans is klein dat je dan een leuke avond hebt, want zij zijn vaak te druk bezig met hun eigen groepje en hebben niet veel aandacht voor nieuwe mensen.

Er zijn altijd een paar mensen met een open houding op een verjaardag. Je herkent deze mensen aan het volgende: zij kijken een beetje ongemakkelijk om zich heen-misschien wel net zoals jij, en kennen niet heel veel mensen. Dit zijn vaak mensen die open staan voor een gesprek en het ontmoeten van nieuwe mensen. Durf aan te schuiven naast deze persoon als stap 1 en laat stap 2 voorzichtig beginnen: praat met elkaar. Mensen zijn vaak minder eng dan je denkt. Zeker op een verjaardag: hij of zij is niet voor niets naar de verjaardag van jouw vriend/kennis gekomen, dus jullie hebben al één ding gemeen.

Koetjes en kalfjes

Zorg dat je als eerst iets positiefs vertelt. Feliciteer diegene bijvoorbeeld en vraag naar de band/familierelatie die de persoon heeft met de jarige. Het is altijd leuk als je interesse toont. Mensen voelen zich daardoor gevleid en ze praten makkelijker. Als je eenmaal lekker in het gesprek zit, is de kans heel groot dat iemand zich nog bij jullie aanschuift of zich mengt in het gesprek. Er is niets mis met een koetjes en kalfjes gesprek op een verjaardag.

Dan maar een spelletje

Mocht het helemaal misgaan, kun je altijd nog steunen op de jarige persoon die je wel kent. Help met het eten en drinken of als het er is, de muziek. Als het een vriend van je is, is de kans groot dat je het gezin ook kent. Uiteraard kun je altijd nog een knikkerbaan in elkaar bouwen met het kleine broertje.

Veel succes met het overleven van jouw verjaardagen. Ik vind het altijd wel een uitdaging, meestal is de ‘uitkomst’ heel verrassend en heb je het nog gezellig ook!

Leave your vote