Een cadeau voor een wijnliefhebber is aan de ene kant heel makkelijk, want met een fles wijn maak je hem of haar altijd blij. Maar dan wordt het lastig: welke wijn moet je dan in hemelsnaam geven met zo veel keuze? Geen zorgen, wij gaan je helpen.
Hopelijk kun je iets achterhalen over de smaak van de wijnliefhebber in kwestie, dat maakt alles al een stukje makkelijker. De eerste vraag is natuurlijk rood, wit of een bubbel? Vervolgens geven druiven, landen of regio’s ook een goede indicatie.

Rode wijn

Bij rode wijn is er een duidelijk verschil tussen soepele en krachtige wijn. De soepele en vrij toegankelijke wijnen zijn geschikt om gewoon zo van te genieten zonder gerecht. Let dan op druiven zoals Negroamaro en Nero d’Avola uit Italië en Pinot Noir, Merlot en Gamay uit Frankrijk of Duitsland. Houdt hij of zij toch van wat meer kracht in een wijn? Zoek het dan in regio’s zoals Bordeaux, Rioja of Puglia die geconcentreerde en rijke wijnen voortbrengen en tot hun recht komen bij een mooi stevig vleesgerecht.

Witte wijn

Ook in wit zijn er diverse stijlen te onderscheiden. Frisse witte droge wijnen zijn meestal gemaakt van Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Verdejo. Chardonnay levert meestal wat vollere en zachte wijnen op en rijpen vaak op hout, waardoor ze extra vleug vanille hebben. En wil je echt voor een uitgesproken smaak gaan? Dan raden we Chardonnay uit de Bourgogne aan of een Riesling uit Duitsland.

Bubbel

Met een bubbel kun je bijna niet de mist in gaan, want een mousserende wijn geeft elke gelegenheid een feestelijk tintje. Een champagne is altijd een mooi cadeau. Wil je het iets meer budgetproof houden? Dan is een cava of prosecco een goed alternatief.

Heb je echt geen idee van zijn of haar smaak is? Dan zit je met een wijnpakket goed! Kies dan bij voorkeur voor een mix van rode en witte wijn, zo moet er altijd wel iets bij zitten wat in de smaak valt. Neem zeker ook even een kijkje bij wijnaanbiedingen. Altijd mooi als je de wijnliefhebber iets bijzonders kunt geven, zonder extra diep in de buidel hoeven te tasten.

 

Leave your vote