De meeste kadogewoontes in Nederland zijn wel bekend bij de meeste mensen. Maar hoe zit dat in andere landen, bijvoorbeeld in China, Indonesië en Japan? Kado’s zijn belangrijk tijdens zakelijke deals, maar wanneer geef je precies een geschenk en wat dan? Deze keer geven wij je graag wat tips over het geven van cadeaus in China.

Cadeaugewoonten in China

Per cultuur verschilt het moment waarop cadeaus worden gegeven. Bij ons geef je een kado als er iets te vieren is, zoals een verjaardag, huwelijk of geboorte. In de Chinese cultuur is het daarentegen volkomen normaal om elkaar tijdens de eerste ontmoeting tijdens een zakendiner al een cadeau te geven. Dan moet je overigens wel het ‘goede’ cadeau geven, anders maak je het tenslotte heel genant.

Wat geef je niet cadeau

Laten wij daarom beginnen met wat je vooral niet cadeau moet geven. Dit zijn cadeaus zoals een schaar, een briefopener of iets met messen. Deze geschenken worden geassocieerd met het opzeggen of afbreken van de vriendschap of een relatie. En dat is een slecht begin natuurlijk, bij zo’n eerste ontmoeting. Ook een klok of een horloge is geen goed geschenk: voor de oudere generatie Chinezen symboliseert dit ongeluk.
Ga je een geschenk aan een hooggeplaatst persoon of zelfs een regeringsleider geven? Denk er dan aan dat dure kado’s niet op prijs worden gesteld, dus zorg er voor dat je dit niet geeft.

Wat geef je wel

Wat is dan wel een goed kado? Een mooie, kwalitatief goede pen uit het Westen. De reden daarvoor is heel simpel: veel symbolen uit de Chinese taal kunnen niet worden getypt worden op een computer. Daarom worden veel documenten gewoon nog met de hand geschreven.

Niet aannemen

Kijk trouwens niet raar op als de ontvanger het cadeau weigert. Dit is namelijk heel normaal in de Chinese cultuur. De ontvanger blijft weigeren, de gever blijft aandringen en uiteindelijk wordt het kado dan toch geaccepteerd. Zoiets als wanneer wij zeggen ‘dat had je niet moeten doen’ 😉

Leave your vote