Ik moet eerlijk bekennen: ik ben zo iemand die ‘pepernoten’ zegt, terwijl ik ‘kruidnoten’ bedoel. En ik ben niet alleen! De meeste Nederlanders eten namelijk vooral kruidnoten, maar de term ‘pepernoten’ wordt te kust en te keur gebruikt. Zelfs de grote van Dale noemt ‘kruidnoot’ een synoniem voor ‘pepernoot’. Toch krijg ik ieder jaar wel een keer op mijn kop van iemand die vindt dat ik de woorden verkeerd gebruik. Tijd om eens te kijken wat het verschil is tussen die twee.

Pepernoten lijken op taaitaai

De echte originele pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taaitaai. En zo smaken ze dus ook! Ook door hun vorm – dobbelsteentjes of grillige brokstukken – zijn ze goed te onderscheiden van kruidnoten. Van oudsher zijn dít de pepernoten waar Sinterklaas mee strooide tijdens zijn bezoek aan ons land.

Kruidnoten zitten boordevol speculaaskruiden

In plaats van taaitaai deeg met anijssmaak, worden kruidnoten gemaakt van deeg waar speculaaskruiden aan zijn toegevoegd. Kruidnoten zijn brosse koekjes met een ronde vorm. Ze zijn harder dan pepernoten en smaken dus ook anders. Nederlanders zijn er dol op! De sterke smaak van speculaaskruiden maakt dat we van deze kruidnootjes geen genoeg kunnen krijgen. Waarschijnlijk zijn ze daarom ieder jaar eerder te koop 😉

Waar komt dan die verwarring vandaan?

Als pepernoten en kruidnoten zo van elkaar verschillen, waar komt dan de verwarring vandaan? En waarom zijn de twee volgens de grote van Dale toch te vangen onder dezelfde noemer? Ik zocht het op en kwam tot de ontdekking dat dit komt door één van de bestanddelen van de Sinterklaas koekjes: witte peper. Peper als in ‘PEPERnoten’ dus. Deze peper wordt voor pepernoten én kruidnoten gebruikt en zorgt er voor dat beiden dus per definitie wel degelijk pepernoten zijn. Ha, Een goed tegenargument voor de eerstvolgende die mij op een fout denkt te betrappen! Natuurlijk helpt het ook niet dat we het woord pepernoot in oude Sinterklaasliedjes en Sinterklaasverhalen tegenkomen, terwijl Zwarte Piet toch vooral met kruidnootjes strooit. Niet gek dus dat veel mensen zijn vergeten dat er een verschil is tussen die twee.

TIP! Op zoek naar ander Sinterklaas snoepgoed? Bij YourSurprise bestel je heerlijke chocolade letters met eigen foto en andere chocolade.

Wat mij betreft strooit Zwarte Piet de komende weken lekker verder, want ik ben dol op pepernoten! Of kruidnoten dus eigenlijk, als er maar speculaaskruiden in zitten 😉

Leave your vote