Cluedo, wie kent het spel niet? Goed nieuws voor alle papa’s en mama’s die fan zijn; er is nu een Junior editie; Cluedo Junior! Wij mochten het van Hasbro uitproberen; lees je mee?

Het verhaal

Is het bij Cluedo de bedoeling dat je een moord oplost; bij Cluedo Junior ga je op onderzoek uit; wie heeft het laatste stuk taart gegeten?! En dat niet alleen; om het spel te winnen  moet je onderzoeken wie er van de taart at, wat hij of zij er toen bij dronk en hoe laat dat was. Dat er iemand van de taart genoemd heeft, dan spreekt bij de jongens tot de verbeelding; want dat mag natuurlijk niet. Ze willen het spel daarom heel graag spelen, ook al komt het even niet uit omdat we bij oma op visite gaan. Geen probleem toch, dan nemen we het spel gewoon mee!

Het spel opzetten

Het spel moet wel even in elkaar gezet worden, maar dat is zo gedaan. Alle aanwijzingen zitten onder de 14 plastic standaards verstopt. Onder 5 van de 7 gele voetjes zitten de verschillende drankjes. Deze gele voetjes bevatten een meubelstuk en worden naast de passende kamers op het speelbord geplaatst. Twee meubelstukken blijven blanco. Onder 5 van de 7 witte voetjes kleven stickers met een uur. Eén wit voetje blijft blanco en één wit voetje bevat kruimeltjes die verwijzen naar één van de zes verdachten.

Vooraf worden de witte en gele voetjes zodanig gemanipuleerd dat er één wit en één geel voetje op het centrale vak op het speelbord komen. Deze bevatten het verdachte drankje en het uur waarop de taart geproefd werd. Onder één van de witte voetjes kleven kruimeltjes. Deze pion is de dader!

Aan de slag

Alec van 6 heeft goed door wat de bedoeling van het spel is, Ryan van 4 begrijpt er nog niet veel van. Dat is niet zo gek, het spel is voor kinderen van 5 -8 jaar. Geen probleem; Ryan doet gewoon met oma samen mee.  Het is wel even opletten voor Alec en de eerste keer wint hij niet. Maar hij heeft de smaak te pakken en als hij het een paar keer gedaan heeft, dan begrijpt hij steeds beter hoe het met de aanwijzingen zit. Een superleuk spel voor jong en oud en een goede voorloper van de ‘echte’ Cluedo!

cluedo-junior2

Leave your vote