Wie is het, het superleuke spel van Hasbro, ik denk dat iedereen het wel kent. Zelf speelde ik het zelf vroeger ook al, zo leuk! En nu is er een nieuwe versie uit, Wie is het Extra. Die wilden wij natuurlijk wel proberen. Lees je mee met onze review Wie is het Extra?
In elkaar zetten
Toevallig hebben wij zelf het spel Wie is het al in huis, deze hebben wij vorig jaar van Sinterklaas gekregen. Maar dat is de gewone versie en je ziet direct dat deze Extra versie een stuk luxer is! De Extra versie hoef je bijna niet in elkaar te zetten en er zijn wat dingen electronisch. Er moeten drie AAA baterijen in en die had ik natuurlijk niet meer in huis. Van de jongens moest ik natuurlijk gelijk naar de winkel om baterijen te halen en ze hadden geluk dat ik nog wat andere dingen nodig had. Het in elkaar zetten gaat heel makkelijk; de poten schuif je er zo onder en vervolgens hoef je alleen nog maar een van de spelbladen er tussen te schuiven, heel makkelijk!
Speelbladen
Waar je vroeger maar een speelblad had, heeft Wie is het nu heel veel speelbladen. Bij deze versie heb je 6 verschillende thema’s met personages – dus keuze uit meer dan 100 verschillende Wie is het? figuurtjes! De thema’s zijn bijvoorbeeld ‘kinderen’, ‘superhelden’, ‘huisdieren’, om je nooit te vervelen.
Aan de slag
Binnen 5 minuten zijn we het spel al aan het spelen. Het werkt wel iets anders als de standaard versie, zo heb je ook twee manieren om dit te spelen. Je kunt kiezen voor het standaard spel of voor Race tegen de klok.
Standaard spel
Bij het standaard spel kies je van te voren een poppetje en daarna zet je hier een slot op. Boven op het spel zitten twee knopjes/ lampjes en als het spel begint, dan hoor je een fluit en gaat er een lampje branden. Deze speler mag beginnen met zijn vraag en de tegenstander geeft daarna antwoord door op de rode of de blauw knop te drukken. En zo speel je door totdat een van beiden het antwoord denkt te weten. Op dat moment pakt hij of zij de sleutel en doet hem in het sleutelgat van de persoon waarvan jij denkt dat het de goede is. Als het niet goed is, dan gebeurt er niets. Is het wel goed, dan hoor je een liedje… Je bent dan de winnaar!
Race tegen de klok
Je kunt ook voor de Race tegen de klok versie kiezen. Elke speler heeft dan 45 seconden om vragen te stellen en te raden, verder is het principe wel hetzelfde. Ik denk dat dit spel vooral leuker is voor de wat oudere kinderen.
Wat vinden ze er van?
Het spel is bedoeld om met z’n tweeen te spelen, vanaf een jaar of 6. Mijn oudste speelde het op de bso ook toen hij 5 was, maar dat is per kind natuurlijk verschillend. De jongste (net 4) wilde ook graag mee doen, maar hij is nog wat te klein, dus ik speel met hem samen. Hij vind het leuk om op de knopjes te drukken en als ik vraag of hij alle jongens dicht wil doen, dan vind hij dat heel leuk! Maar hij kan het nog niet zelfstandig spelen, dat komt misschien als we het een paar keer gespeeld hebben. Hij vind het ook nog moeilijk om zich in de ander te verplaatsen, dus als de er wordt gevraagd ‘ben je een meisje?’, zal hij standaard Neee! roepen, want hij is een jongen én hij heeft ook geen bril haha.
Maar ok, dat is niet erg, het spel is ook pas bedoelt voor kinderen vanaf 6. En Alec vind het spel geweldig! Ik ook, want het duurt niet zo lang en bij deze versie kun je niet vals spelen! Heel belangrijk, want daar hebben die van mij nog wel eens een handje van. Wat mij betreft is dit echt een spel dat in de zak van Sinterklaas thuis hoort!