Het duurt nog maar een paar dagen en dan begint de spannendste tijd van het jaar. Voor kinderen welteverstaan! Aankomende zaterdag 14 november is Sinterklaas weer in het land. Vanuit Spanje reist hij naar Nederland, waar hij in Meppel officieel welkom wordt geheten. Van daaruit bezoekt hij de rest van het land. Als alles goed gaat tenminste, want het zou niet de eerste keer zijn dat er iets mis is met de stoomboot van de Sint of dat de pakjes per ongeluk nog in Spanje liggen.

Spannende tijd voor kinderen

Voor kinderen zijn de drie weken voor pakjesavond op 5 december maar wat spannend. Het begint al met de vraag: ‘Komt hij wel echt naar Nederland?’ En als Sinterklaas dan daadwerkelijk in Nederland is komt de volgende spanning. Zou er wat in de schoen zitten ’s ochtends? En als klap op de vuurpijl volgt dan ook nog pakjesavond, met het sinterklaas cadeau. De climax van de Sinterklaas-tijd, of de anti-climax als de Sint per ongeluk niet de goede cadeautjes heeft uitgezocht.

Hoe help je je kinderen het beste door de Sinterklaas-tijd?

Voor sommige kinderen is de Sinterklaas-tijd zo spannend dat zij ’s nachts slecht slapen, zelfs weer beginnen met bedplassen of op school onder hun kunnen presteren. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van het kinderfeest. Leef daarom vooral mee met je kinderen en wees duidelijk in wat ze kunnen verwachten. Leg ze duidelijk uit wanneer de Sint jullie huis op de route heeft staan ’s nachts en wanneer de Sint andere straten bezoekt. Volgens mijn moeder stond het in de krant wanneer de Sint iets in onze schoentjes zou stoppen… Vertel de kinderen ook duidelijk dat ze álles aan Sinterklaas mogen vragen, maar dat Sinterklaas ook cadeautjes voor andere kinderen moet kopen en het daarom best zo kan zijn dat Sinterklaas niet alles van de verlanglijstjes kan kopen.

Een beetje spanning hoort erbij

Bedplassen en slapeloze nachten zijn tekenen van teveel spanning voor kinderen. Maar een beetje spanning hoort natuurlijk gewoon bij het Sinterklaas-feest! Geniet ook vooral van deze spanning en zenuwen van de kinderen en bedenk goed dat wanneer de kinderen écht te druk worden door de zenuwen: Na 5 december gaat Sinterklaas gewoon weer terug naar Spanje.

Leave your vote