De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft zojuist op de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt.

De winnaars

Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in twee categorieën: ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’. Azul van uitgeverij Asmodee is het beste familiespel en Gaia Project van White Goblin Games is het beste expertspel.
Familiespellen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en expertspellen zijn geschikt voor spelers met meer speelervaring.

Het beste familiespel – Azul

Azul is een spel voor 2 – 4 spelers vanaf 8 jaar, waarbij spelers worden uitgedaagd om de muren van het koninklijke paleis zo goed mogelijk te decoreren. Het spel is ontworpen door Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Asmodee.

De jury oordeelt over Azul: “De kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.”

De andere genomineerden in deze categorie waren Luxor (uitgever: Queen Games) en The Mind (uitgever: White Goblin Games).

Het beste expertspel – Gaia Project

Gaia Project is een spel geschikt voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers technologie ontwikkelen en planeten bevolken. Het spel is ontworpen door Jens Drögemüller en Helge Ostertag en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De jury oordeelt over Gaia Project: “Dankzij een prachtige mix van spelmechanismen biedt dit spel de speler veel diepgang. Een variabel speelbord, veertien mogelijke buitenaardse rassen en een veelheid aan tactische en strategische keuzes zorgen samen voor een immense herspeelbaarheid. De strijd om de overwinning vindt plaats op zoveel fronten, dat dit spel telkens weer uitdagend is.”

De andere genomineerden in deze categorie waren Chimera Station (uitgever: Game Brewer) en Paco Sako (uitgever: Paco Sako).

Over de Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit negen onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De jury beoordeelt de spellen met name op kwaliteit, speelplezier en originaliteit. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Over het Spellenspektakel

Het Spellenspektakel is de grootste spellenbeurs van de Benelux en vindt op 10 en 11 november plaats in het Beursgebouw Eindhoven. Tijdens dit tweedaagse evenement worden de nieuwste spellen gepresenteerd, geven profs speltips en nemen spelletjesliefhebbers het tegen elkaar op tijdens een toernooi. Kinderen kunnen spelen op het Kinderplein, terwijl hun ouders een uniek tweedehands bordspel op de kop tikken. Het Spellenspektakel is een waar spelletjeswalhalla voor jong en oud.

Leave your vote