Op de kop af twintig jaar geleden is het, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Van al de verjaardagen die ik in mijn zesentwintigjarig bestaan heb gevierd kan ik me lang alle verjaardagen niet even goed meer herinneren. Laat staan de cadeaus die ik op deze dag kreeg. Het cadeau dat ik voor mijn zesde verjaardag kreeg kan ik me echter nog heel goed herinneren. Sterker nog, ik heb het nog steeds!

Mijn zesde verjaardag

Het cadeau dat ik voor mijn zesde verjaardag kreeg kwam laatst tijdens een zolderopruiming weer tevoorschijn. Het riep direct fijne, maar ook minder fijne herinneringen op. De minder fijne herinneringen kwamen met name van mijn moeder, die direct uitriep: ‘Ik weet nog heel goed dat ik midden in de nacht jouw bed moest verschonen, vanwege dat ding!’ Zelf heb ik eigenlijk alleen maar goede herinneringen aan dit cadeau. Het gevoel dat ik had toen ik zag wat er in het cadeau zat, was pure blijdschap. Dat ik dit dure cadeau van mijn ouders had gekregen! Dat had ik nooit verwacht!

Een echt meisjescadeau

Wat er dan in dat grote cadeau zat? Ik hou jullie niet langer in spanning; het was een Baby Born-pop. Ik weet nog dat ik tijdenlang de Intertoys-catalogus bewaarde om te kijken naar deze pop. Ik zag mezelf er al mee spelen, de pop flesjes en babyhapjes geven. Ik zag mezelf de baby verschonen en een schone luier omdoen. Ik heb ongetwijfeld meer gekregen voor die bewuste verjaardag, maar dat kan ik me allemaal niet meer herinneren. Ik herinner me met name de blijdschap vanwege die felbegeerde pop.

Plassende pop

Waar dan die herinnering van mijn moeder vandaan komt? Tsjah.. Baby Born-poppen kunnen dus plassen. En bij zo’n Baby Born-pop worden maar een paar luiers meegeleverd. Ongetwijfeld heb ik die luiers er binnen een dag doorheen gewerkt. Niet veel later gaf ik de pop nog wel flesjes, maar geen luiers meer. De pop ging mee in bed, dus dan weet je het wel.

Herinneringen vastleggen

Best gek, hoe je je het ene cadeau nog goed weet te herinneren en het andere cadeau totaal niet. Ik zal ongetwijfeld meer cadeaus hebben gekregen voor verjaardagen waar ik enorm blij mee ben geweest. Zo weet ik nog dat ik ooit een roze walkman kreeg, en een Barbie-poppenhuis. Maar op welke verjaardag dit precies geweest is? Geen idee! Ik gok dat het komt door het fotoalbum dat de herinnering aan mijn zesde verjaardag sterker is dan die van andere verjaardagen. Ik weet dus wel wat ik voor mijn dochter ga doen als zij jarig is en cadeaus gaat krijgen waar ze heel erg naar verlangd heeft: foto’s maken. Dat is voor dit moment misschien niet het belangrijkst, maar wel een heel mooi cadeau voor als ze later terugdenkt aan haar verjaardagen.

Zesde verjaardag

Leave your vote